A PR9-es túra megközelítése Santana-ból:

A PR9 levada útvonala gpsies térképen:

PR9 Levada do Caldeirao Verde - (2019.05.22.)

Útvonal: Queimadas - Caldeirao Verde vízesés. Táv: oda-vissza 13 km, 93 m szint.

Madeirai specialitás a levadák, azaz az öntözőcsatornák amik egész Madeirát keresztbe-kasul behálózzák.
Az első levadák a 15. században épültek, amikor portugál telepesek cukornádat és banánt telepítettek a szigetre. Mivel a sziget északnyugati része jóval hűvösebb és csapadékosabb, mint a déli, az ottani hegyekről lefolyó vizet fogták meg, és vezették a csatornákon keresztül délre. Ma már 1400 kilométer a hálózat hossza, ebből 85 alagutakban fut. Mellettük egy kis szervizút van, ami lehetővé teszi a túrázást. A sziklafalak mentén védőkorlátokat emeltek, de ettől függetlenül, még mindig számos útvonal mentén, a levada lábfejnyi széles pereme alatt százméteres szakadékok tátongnak.
A levadák lejtése minimális, hiszen ha nagyobb emelkedő kerül az útjába, akkor alagúton vezetik át, amelyen át lehet sétálni. És még egy előnyük van a csatorna menti túráknak: képtelenség eltévedni, hiszen csak követni kell.

Amit a madeirai túráknál célszerű figyelembe venni:
- Teljesen kiszámíthatatlan, hogyan alakul az idő, így esőkabát, sapka mindig legyen nálunk.
- Az alagutak miatt fontos zseblámpát vagy fejlámpát vinni
- Elengedhetetlen a jó túrabakancs, mivel a túraútvonalak a sziget középső és északi vidékein általában csúszósak, sárosak az ösvények. A német turisták simán (tiszta) bakancsban szálltak fel a repülőgépre.

Mi a Caldeirao Verde túrát (PR9 séta) választottuk ki, mert vízesések, barlangok és szép képek csábítottak rá.
A túra nem okozott csalódást, nagyon jó kis ízelítőt kaptunk a levadák csodálatos világából.
Az északkeleti parton, Santana városától közelíthetjük meg a Queimadas Forestry Parkot, a túra kezdőpontját.
A túra hossza 6.5 km (és ugyanannyi vissza), minimális szintemelkedéssel, négy alagúttal (elemlámpa kötelező). A hivatalos leírás szerint öt és fél óra. Ezt mi kis is használtuk a rengeteg fotó és a szembejövő turistacsoportok miatt. Ez útobbi elég kellemetlen, de az oda-vissza út miatt elkerülhetetlen.
Vigasztalásul pazar élményben volt részünk, a sok csapadéktól tobzódó növényzet a vízesések, hatalmas mélységek a lábunk alatt. Egyik pillanatban verőfényes nyári idő, majd jön egy felhő és bent sétálunk a felhőben. A levadatúra kihagyhatatlan Madeirán.

A PR9-es túra megközelítése Santana-ból - Google,     A levada útvonala gpsies térképen

PR9 leírása - walkmeguide.com,     walkmeguide.com levada leírásai

PR9 leírása - visitmadeira.pt,     Visitmadeira útvonalak,     miri.hu a levadákról

© 1995- Szabó Zsuzsa All Rights Reserved Fotókat Szabó Zsuzsa készítette.    További túrafotók és külföldi albumok. Kapcsolat